Lisabon

Lisabon, Portugal

već od 699€

Opis destinacije

Lisabon je najzapadnija prestonica Evrope, ali i jedan od najtoplijih glavnih gradova. Nalazi se na zapadu Portugala blizu obale Atlantika i mesta gde se najduža reka Iberijskog poluostrva (1.007km) Težo uliva u okean. Istorijsko središte grada nastalo je na sedam brežuljaka, pa ovaj deo grada ima interesantan reljef. Zbog strmih ulica grad koristi tri žičare i jedan lift. Zapadna strana grada najvećim delom je pokrivena parkom Monsanto, jednim od najvećih gradskih parkova u Evropi, koji se prostire na blizu 10 kvadratnih kilometara. Tradicionalno prevozno sredstvo u Lisabonu je tramvaj. Uveden je u 19. veku, a prvi gradski tramvaji mogu se videti u Muzeju javnog saobraćaja (Muzeu da Karis). Takođe dva značajna obeležja Lisabona su Most 25. april - najduži viseći most u Evropi - i most Vasko da Gama koji je dobio ime po portugalskom moreplovcu i istraživaču (1469 – 1524). On je bio prvčovek koji je morskim putem stigao iz Evrope do Indije, a pokazao i da se Afrika može oploviti.

Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Avion
  • Cenovnik
  • Opis smeštaja
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
LISABON 
Izleti i posete: “SINTRA I LISABONSKA RIVIJERA” “OBIDOŠ, ALKOBASA, BATALJA, NAZARE”  5 dana (4 noćenja sa doručkom, smeštaj u hotelu kategorije 4*) – avionom 
Polazak: 10. oktobar (povratak 14. oktobar 2023) 

HOTELCENA PO OSOBIDOPLATA ZA JEDNOKREVETNU SOBU
VIP Entrecampos 4*699200

U CENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO: aerodromske takse (oko 74 evra na dan objavljivanja programa, čiji je iznos podložan promeni i koje se  plaćaju u dinarima u poslovnicama Filip Travela ili u poslovnicama ovlašćenih subagenata), avionski prevoz na relaciji Beograd – Lisabon – Beograd  (prevoznik Air Serbia), smeštaj u hotelu kategorije četiri zvezdice u dvokrevetnim sobama (4 noćenja sa doručkom), transferi autobusom od aerodroma do  hotela i od hotela do aerodroma u Lisabonu prema programu, panoramsko razgledanje Lisabona, usluge vodiča i troškovi organizovanja putovanja. 

U CENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO: boravišna taksa za starije od 13 godina, 2 evra po noći po osobi (plaća se na recepciji hotela), fakultativni  izleti, ulaznice na lokalitetima i posete, međunarodno zdravstveno putno osiguranje. 

FAKULTATIVNI IZLETI  
- Celodnevni fakultativni izlet autobusom “Sintra”. Cena: 85 evra. U cenu je uključena ulaznica za Pena palatu i imanje Kinta da Regaleira u Sintri i usluge  vodiča.  
- Celodnevni fakultativni izlet autobusom “Obidoš, Alkobasa, Batalja i Nazare”. Cena: 70 evra. U cenu je uključena ulaznica za manastir u Batalji i usluge  vodiča.  
- Fakultativni odlazak na večeru u tipični restoran sa fado programom. Cena: 65 evra. U cenu je uključen transfer do restorana taksijem i večera.  
Važna napomena: Prijavljivanje za izlete je prilikom prijavljivanja za putovanje, a plaćanje je u Lisabonu, isključivo u evrima. Potrebno je najmanje 15  prijavljenih učesnika za realizaciju ovog izleta. U slučaju manjeg broja prijavljenih, izlet bi mogao da se realizuje uz korigovanje cene. 

Hotel VIP ENTRECAMPOS***** Lisabon, Avenida 5. Outobro, 295, www.viphotels.com 
Hotel se nalazi u delu grada Avenidas Novas, udaljen nekoliko minuta hoda od metro stanice Entrcampos. Udaljen je oko 3,8 km od aerodroma i oko 4 km od  centra grada i glavnih gradskih trgova. Sobe imaju: klima uređaj, SAT TV, telefon, kupatilo s fenom, WiFi internet. Doručak je u hotelskom restoranu po  principu samoposluživanja. 

 1. dan (utorak, 10. oktobar) BEOGRAD – LISABON Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla“ kod šaltera Filip Travela u 16:30 sati.  Poletanje za Lisabon u 19:05 sati (let JU 494). Dolazak u Lisabon u 22:05 sati. Transfer do hotela, smeštaj. Noćenje.  

2. dan (sreda, 11. oktobar) Doručak. Odlazak na panoramsko razgledanje grada: Trg Markes de Pombal, Avenija slobode, Trg obnovitelja  (Restauradores), Rosio, Trg Komersio, kula Belem, manastir Svetog Žeronima, Spomenik otkrićima, panorama tvrđave svetog Đorđa…  Nastavak obilaska glavnih gradskih trgova pešice, u pratnji vodiča: Trgovi Markes de Pombal, Restauradores, Rosio, Komersio, stara gradska  četvrt Alfama. Individualni povratak u hotel. Noćenje 

3. dan (četvrtak, 12. oktobar) LISABON – SINTRA – KABO DA ROKA – KINTA DA REGALEIRA – LISABON Doručak. Celodnevni fakultativni  izlet “Sintra i Lisabonska rivijera”. Sintra je slikoviti gradić udaljen od Lisabona oko 30 km. Opasan je šumovitim brdima i ima specifičnu  mikro-klimu, pa je zato vekovima bio letnja rezidencija portugalskih kraljeva, sve do revolucije 1910. godine. Obilazak palate Pena, jedne od  najprepoznatljivijih palata Portugala izgrađene u stilu romantizma 19 veka. Nalazi se na brdu iznad mesta Sintra a zbog svoje raskoši i  lepote je uvrštena na Uneskovu listu svetske kulturne baštine kao jedno od 7 čuda Portugala. Palata je prepoznatljiva po živim bojama  kojima su obojene njene terase i kule i tako predstavljaju savršen kontrast zelenilu koje je okružuje. Kabo da Roka je najzapadnija tačka  Evrope čije su geografske koordinate simbolično upisane na kameni obelisk smešten na stenovitoj litici visokoj 140 mnv. To je sam kraj  planinskog venca Sintra, koji su okeanski talasi abrazijom pretvorili u rt, duboko uronjen u Atlantski okean. Nastavak putovanja ka  kompleksu Kinta da Regaleira koji se nalazi nedaleko od istorijskog centra Sintre. Imanje veličine četiri hektara se sastoji od palate, kapele i  raskošnog parka koji krase brojne fontane, jezera, tuneli i ukrasne klupe. Tokom godina su se menjali vlasnici ovog poseda a njegovu  izgradnju je započeo bogati trgovac iz Porta, Monteiro, nakon što ga je otkupio od porodice Regaleira, prvobitnih vlasnika. Mnogi smatraju  ovo imanje jednim od najromantičnijih u Portugalu, a uz posetu palate Pena ovaj izlet je prilika da se sagledaju sve lepote Sintre, prestonice  portugalskog romantizma. Povratak u Lisabon. Noćenje.  

4. dan (petak, 13. oktobar) LISABON – OBIDOŠ – ALKOBASA – BATALJA – NAZARE – LISABON Doručak. Celodnevni fakultativni izlet  “Obidoš, Alkobasa, Batalja, Nazare”, prilika da se upozna centralni deo Portugalije. Obidoš je najlepši i najbolje očuvan srednjovekovni grad  u zemlji i u potpunosti je opasan tvrđavom visokom 13 metara a koja potiče iz 12. veka. Poznat je i kao „grad venčani poklon“ jer ga je kralj  Deniš poklonio svojoj supruzi kraljici Izabeli prilikom njihovog venčanja 1282. godine. To je, bez sumnje, jedno od najromantičnijih i  najživopisnijih sela koje odlikuju uske, kaldrmisane ulice oivičene šarenim kućicama prekrivenim cvećem, sa karakterističnim gotičkim  vratima i prozorima i rukom oslikanim pločicama „azuležos“. Alkobasa je grad poznat po manastiru Opatija Svete Marije, najvećoj crkvi u  čitavom Portugalu iz 12. i 13. veka i jednom od spomenika koji su na listi spomenika kulture pod zaštitom UNESCO-a. U manastiru su  sahranjeni najpoznatiji ljubavnici portugalske istorije - kralj Pedro I i Ineš se Kastro, a njihove grobnice se smatraju najlepšim gotičkim  reljefnim skulpturama u istoriji portugalske umetnosti. U Batalji se nalazi manastir Svete Marije od Pobede, najveće remek-delo  portugalske gotičke umetnosti. Izgrađen je krajem 14. veka nakon portugalske pobede nas Kastiljom u bici kod obližnjeg mesta Alžubarote,  i na listi je spomenika pod zaštitom UNESCO-a. Mnogobrojni kitnjasti stubovi, kule i balustrade iz daljine deluju kao čipka. Nazare je  nekadašnje najpoznatije ribarsko mesto u Portugalu čuveno po karakterističnim, intenzivno obojenim ribarskim brodićima, danas živopisno  i užurbano turističko mesto sa dugim plažama, odličnim ribljim restoranima i pijacama. Povratak u Lisabon. Uveče, fakultativni odlazak na  večeru u tipični restoran sa fado programom i folklorom inspirisanim običajima u raznim oblastima Portugala. Noćenje.  

5. dan (subota, 14. oktobar) LISABON – BEOGRAD Doručak. Slobodno pre podne, prilika za posetu i obilazak Parka nacija, komercijalne i  rezidencijalne četvrti Lisabona koja je doživela veliku transformaciju povodom održavanja Svetske izložbe Expo 98 - najvećeg zatvorenog  okeanarijuma u Evropi (ulaznica je oko 13 evra); ili vožnju žičarom sa panoramskim pogledom na most Vasko da Gama, najduži most u  Evropi dužine 17 kilometara. Popodne, transfer na aerodrom. Poletanje za Beograd u 16:55 sati (let JU 491). Dolazak u Beograd u 21:45  sati.

- Cena putovanja iskazana je u evrima, a plaćanje je u dinarskoj protivvrednosti, po prodajnom kursu za efektivu banke, na dan uplate. 

- Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju, uplaćuje se akontacija u iznosu od 40% cene a najkasnije 15
dana pre polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 60% do punog iznosa cene putovanja.

Plaćanje može biti:

- Avansno: a) gotovinom, b) čekovima, c) uplatom na račun agencije ili d) platnim karticama (Visa, Master,, Maestro i Dina).

- Uplatom na rate bez kamate - akontacija 40%, a ostatak:a) čekovima do pet jednakih mesečnih rata (sa datumima 10. ili 20. u mesecu); čekovi moraju biti deponovani u agenciji najkasnije 10 dana od datuma rezervacije

FT

Organizator putovanja je turistička agencija Filip Travel, broj licence OTP 113/2021 kategorija licence A. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Filip Travel. OUP

Video

Grčka

Hotelski i apartmanski smeštaj

Egipat

Odmor na Crvenom moru