Kosovo, u svoju dušu stavi

Kosovo, Srbija

već od 7900RSD

Opis destinacije

Kosovo... Ako samo ovako napišemo, odmah se nađu „pametni“ da nas ispravljaju da to nije Kosovo, već Kosovo i Metohija! No, u pesmama se peva Kosovo, i na demonstracijama se uzvikuje samo Kosovo, i kada pričamo, pričamo o Kosovu... I uvek je „pameti“ bilo više, i vazda se pametovanjem nešto bistri... Oni koji vazda uzimaju Kosovo u usta, na pitanje da pokažu pravac gde se ono nalazi, da ga pokažu odmah na karti Srbije, to neće znati! Jer na Kosovu nikada bili nisu! Da li je bezbedno? Boriću se za moje Kosovo, ali ne bih baš da idem tamo, nije baš bezbedno! Uhh!!! Morate se odlučiti! Budući da su nam usta puna Kosova, hajde da Kosovom napojimo i našu dušu! Od Gazimestana, pozornice Kosovskog boja, pa preko Milutinove Gračanice, pa do Velike Hoče sa svojim vinskim pričama, i dalje do carskog Prizrena, Dečana i neverovatne Pećke patrijaršije... Na svakom koraku istorija, sećanja, suze... Ovo je jedno sasvim posebno putovanje na kojem ćemo pokušati da ispričamo priču sa Kosova, i naravno Metohije. Vreme je da Kosovo u svoju dušu stavite!

Informacije

SMEŠTAJ

  • Apartman

Prevoz

  • Autobus
  • Cenovnik
  • Opis smeštaja
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
Datumi polaska:
11. - 13. NOVEMBAR 2021.

CENA PUTOVANjA
9.900,00 dinara

Cena putovanja obuhvata:

Prevoz turističkim mini-busom na navedenoj relaciji (kompletna oprema, klima, audio)
1 noćenje sa doručkom u privatnom smeštaju u Velikoj Hoči – seoska domaćinstva
Smeštaj je moguć u dvokrevetnim sobama, ili trokrevetnim sobama (razdvojeni ležajevi, veoma skromno budući da se radi o privatnom smeštaju) – SOBE NE POSEDUJU SOPSTVENA KUPATILA – na 2-3 sobe ide jedno kupatilo!
Obilaske prema programu uz tumačenje turističkog vodiča
Usluge profesionalnog turističkog vodiča tokom celog putovanja
Organizacione troškove

Cena putovanja ne obuhvata:

Sve ostale ne pomenute usluge
Individualne troškove
Doplata za smeštaj u jednokrevetnoj sobi iznosi 2.000 dinara
Doplata za večeru u Vinici Petrović iznosi 1.500 dinara (obavezna prijava i uplata u agenciji)
VINICA PETROVIĆ, VELIKA HOČA http://www.vinicapetrovic.rs/smestaj/ i slično

Vinica, odnosno mala vinska kuća pretvorena u pansionski/smeštajni objekat, nalazi se u centralnom delu Velike Hoče. Domaćini, porodica Petrović, se bavi proizvodnjom divnih metohijskih vina koja ćemo imati prilike i da probamo i da kupumo. Smeštaj je skroman, a kupatilo dele dve-tri sobe. Ambijent je veoma prijatan, i verujemo da ćete uživati u Vašem boravku. Ovaj objekat raspolaže sa svega 4-5 soba, te prvi prijavljeni će i biti tu smešteni, dok će se ostatak grupe smeštati po seoskim domaćinstima u Velikoj Hoči – takođe u sobama koja nemaju zasebna kupatila, već dve-tri sobe dele jedno kupatilo! NA OVAKVOM PUTOVANjU SMEŠTAJ NAM JE BIO ZAISTA MANjE BITAN! AKO RAZUMETE! BITNIJE NAM JE DA I OVIME POMOGNEMO NAŠIM LjUDIMA U VELIKOJ HOČI!
1. dan putovanja (četvrtak)   Polazak iz Novog Sada u 2 sata po ponoći (Žel.stanica/lokomotiva), iz Beograda oko 3.30 časa ujutro (Sava centar). Putovanje ka Čačku, i dalje preko Kraljeva i Raške do administrativnog prelaza Jarinje. Put dalje vodi preko Kosovske Mitrovice ka Prištini... Poseta lokalitetu Gazimestan na kojem se održao sudbonosni Kosovski boj 1389. godine. Priča o knezu Lazaru i srpskim junacima, toku bitke, i uzrocima i posledicama. Nastavak putovanja preko Prištine do Pećke patrijaršije. Obilazak vekovnog središta Srpske pravoslavne crkve. U njoj se vekovima nalazilo sedište i mauzolej srpskih arhiepiskopa i patrijarha. Od svoga postanka u 13. veku, Patrijaršija je okupljala učene teologe, vrsne književnike i obdarene umetnike i svi su oni u njoj ostavljali svedočanstva o svom pregalaštvu. Stoga je ona danas ne samo staro središte srpske crkve, već i mesto gde se čuva značajna umetnička zaostavština. Ovde se nalazi Spomenik prirode Šam-dud star oko 750 godina. Nastavak putovanja do manastira Visoki Dečani. Manastir je građen u prvoj polovini 14. veka, a njegovi ktitori bili su kralj Srefan Dečanski i njegov sin car Dušan. Preko 1000 fresaka se nalazi u ovom manastiru i sve pripadaju redu remek-dela srednjovekovnog freskoslikarstva. Manastir je poznat i po proizvodnji sjajnog sira i naravno vina. Iz Dečana put nas vodi do Velike Hoče. Po dolasku, prvo ćemo se smestiti, upoznati se sa našim domaćinima, i konačno predahnuti. Uveče, opciono sledi večera u vinici Petrovića uz degustaciju čuvenih metohijskih vina. Noćenje.

2. dan putovanja (petak)   Doručak u vinici Petrovića. Polazak u 10 časova ka Prizrenu. Grad je osnovan početkom 11. veka od strane vizantijskog cara Vasilija, a u srpskoj srednjovekovnoj državi našao se od 1214. godine. Grad na Bistrici ekonomski jača naročito u vreme kralja Milutina, cara Dušana i cara Uroša. Iz tog perioda su najznačajniji istorijski spomenice srpske srednjovekovne baštine. Putopisci toga vremena Prizren nazivaju „carski grad“ i „carska prestonica“, a u narodnim epskim pesmama navodi se kao „srpski Carigrad“. Po dolasku u Prizren prvo ćemo posetiti ostatke nekada velelepnog manastirskog kompleksa Svetih Arhangela koji su locirani u scenografskom okruženju Šare i Prizrenske Bistrice, a podno drevnog grada Višegrada koji je u narodu poznat kao Dušanov grad. Manastir je sazdao car Dušan kao svoju grobnu crkvu. U Prizrenu ćemo se prošetati divnim starim gradom, obićićemo Bogorodicu Ljevišku –predstavlja svetsku kulturnu baštinu pod zaštitom Uneska, zadužbinu kralja Milutina iz 14. veka. Potom ćemo posetiti Sabornu crkvu Svetog Đorđa, videćemo i pravoslavnu Bogosloviju, staru čaršiju sa dućanima, džamijama, hamamima... Slobodno vreme za individualne aktivnosti (ručak, šetnju do Kalaje i crkve Sv. Spasa...). Povratak u Veliku Hoču do 16 časova. Prošetaćemo se mestom koje se pominje još u 12. veku u povelji Stefana Nemanje. Obićićemo crkvu Sv. Stefana, kulu Lazara Kujundžića, stare gospodske kuće koje su zaostale u vremenu... Posetićemo vinski podrum porodice Petrović u kojem se nalaze ostaci vinovoda cara Dušana. Uveče je opciona večera u vinici Petrovića. Noćenje.

3. dan putovanja (subota)   Doručak od 07.30h. Odjava iz smeštaja do 9 časova. Odlazak iz Hoče... Odlazak do Gračanice. Obilazak srednjovekovnog manastira Uspenja Presvete Bogorodice koji predstavlja najlepšu zadužbinu Svetog kralja Milutina iz 1321. godine. Slobodno vreme za ručak u divnom etno-restoranu. Nastavak putovanja do još jedne Milutinove zadužbine, manastira Banjska koji je izgrađen kao grobna crkva kralja Milutina. Nakon obilaska ovog manastira sledi povratak ka Beogradu. Povratak u večernjim satima. Kraj putovanja.
– 40% prilikom prijavljivanja, ostatak najkasnije 7 dana pre datuma polaska na put.

– Čekovima građana : prilikom rezervacije plaća se 40% od cene aranžmana, a ostatak duga se deli na jednake mesečne rate, koje dospevaju 20.u mesecu, a najkasnije do 20.05.2022.

– Platnim karticama: DINA, MASTER, MAESTRO, VISA

– Sve cene su izražene u eurima, a plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu NBS na dan uplate

FNT

Egipat

Jesen na fenomenalnim plažama

Zimovanje

Odaberite idealnu destinaciju za zimu

NAPOMENA : Sajt je informativnog karaktera. Iako nastojimo da ga redovno ažuriramo, postoji mogućnost različitih informacija od trenutno važećih. Molimo Vas da sve informacije proverite direktno u agenciji putem telefona, e-mail-a ili lično. Hvala na razumevanju.